epistrofi sto sxoleioΟ Σεπτέμβρης ανέκαθεν αποτελούσε μια μεταβατική περίοδο από την ανεμελιά του καλοκαιριού, σε μια καθημερινότητα λίγο πιο διαφορετική και απαιτητική. Η έναρξη της σχολικής χρονιάς είναι ίσως το πιο σημαντικό και πολλές φορές αγχογόνο γεγονός για τους περισσότερους γονείς, αλλά και παιδιά, ειδικά αν είναι η πρώτη φορά που θα έρθουν σε επαφή με τη σχολική ρουτίνα.

Τι θα βοηθούσε να έχουν στο μυαλό τους οι γονείς;

  1. Αναγνωρίστε και εκφράστε τα συναισθήματά σας.

Πολλοί ανησυχούν για την αντίδραση των παιδιών στον αποχωρισμό, για τις επιδόσεις στα μαθήματα ή την ομαλή κοινωνικοποίησή τους. Η λίστα με τις αιτίες άγχους μπορεί να μεγαλώσει επικίνδυνα σε αυτές τις περιπτώσεις! Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να προσπαθήσετε να αποδεχτείτε τα όποια αρνητικά συναισθήματα μπορεί να προκύψουν και να αντικαταστήσετε, όσο γίνεται, τις σκέψεις που τα προκαλούν. Η εξωτερίκευση των συναισθημάτων αυτών είναι πολύ σημαντική, καθώς μπορεί να νιώσετε ότι δεν είστε οι μόνοι που τα βιώνουν και με αυτόν τον τρόπο γίνεστε παράδειγμα προς μίμηση για το παιδί, ότι είναι οκ να εκφράζει και εκείνο ό,τι το απασχολεί.

  1. Δώστε χώρο και χρόνο για να ακούσετε το παιδί.

Δείξτε κατανόηση στα συναισθήματα του παιδιού και τονίστε ότι είναι φυσιολογικό να βιώνει άγχος ή ανησυχία, που μπορεί να εκδηλώνεται και με άρνηση στο να πάει σχολείο. Επιβεβαιώστε ότι δεν είναι κακό παιδί που αισθάνεται έτσι, αλλά ότι όλα τα συναισθήματα είναι φυσιολογικά και ότι εσείς είστε εκεί για ότι χρειαστεί.

  1. Συζητήστε και εξηγήστε.

Εξηγήστε και περιγράψτε τι θα συμβεί, ποιο θα είναι το πρόγραμμά του και πώς είναι το σχολείο. Απαντήστε σε όλες τις απορίες που μπορεί να έχει και βοηθήστε το να μοιραστεί τις σκέψεις του με εσάς και να καταλάβει ότι το σχολείο μπορεί να γίνει μια πολύ ευχάριστη εμπειρία με τους φίλους, τα παιχνίδια και τα καινούρια πράγματα που θα μαθαίνει. Ποτέ μην παραλείπετε να το ρωτήσετε πώς ήταν η μέρα του και βοηθήστε το να αναγνωρίσει ότι εκεί μπορεί να μάθει πολλά ενδιαφέροντα πράγματα και ακόμα και να το αγαπήσει.   

  1. Οργανώστε τον χρόνο σας.

Σχεδιάστε ένα πρόγραμμα με τις διάφορες δραστηριότητες του παιδιού και συζητήστε το μαζί του. Μην ξεχνάτε ότι ένα ιδιαίτερα φορτωμένο πρόγραμμα κουράζει το παιδί και δεν αφήνει χώρο για παιχνίδι που το έχει τόση ανάγκη.

  1. Αποφύγετε τους μη ρεαλιστικούς στόχους.

Προσπαθείτε να θέσετε ρεαλιστικούς στόχους τόσο όσον αφορά τις ακαδημαϊκές επιδόσεις του παιδιού, όσο και γενικά την επιτυχία της προσαρμογής του στο καινούριο περιβάλλον. Μην ξεχνάτε να το επαινείτε για αυτό που είναι και για την προσπάθειά του και όχι μόνο για τους βαθμούς ή τις επιτυχίες του. 

Αποχαιρετίστε το με ένα φιλί και ευχηθείτε του να περάσει καλά!

Καλή σχολική χρονιά!