Η νευροψυχολογική εκτίμηση αποτελεί μια μέθοδο εξέτασης, μέσω της οποίας ο ψυχολόγος είναι σε θέση να συλλέξει δεδομένα για όλες τις νοητικές λειτουργίες του εξεταζόμενου, αλλά και για τη λειτουργική και συναισθηματική του κατάσταση.
Στόχος της είναι η λεπτομερής εξέταση των νοητικών ελλειμμάτων, η ανίχνευση των εγκεφαλικών δυσλειτουργιών και η εκτίμηση των επιπτώσεων που προκαλούν στη συμπεριφορά και στις δραστηριότητες του ατόμου, χρησιμοποιώντας εξειδικευμένα, σταθμισμένα τεστ και ψυχοδιαγνωστικά εργαλεία. Εξετάζονται όλες οι νοητικές λειτουργίες, όπως προσοχή, λόγος, μνήμη, προσανατολισμός, κριτική ικανότητα, εκτελεστική λειτουργία), η έκπτωση της λειτουργικότητας καθώς και η αλλαγή της προσωπικότητας του εξεταζόμενου.
Τα αποτελέσματα της νευροψυχολογικής εκτίμησης βοηθούν στην επιβεβαίωση μιας πιθανής διάγνωσης, στο διαχωρισμό μιας παθολογικής κατάστασης από τη φυσική και αναμενόμενη φθορά λόγω ηλικίας, αλλά και στην εκτίμηση της βαρύτητας των ελλείψεων. Με αυτόν τον τρόπο, ο ψυχολόγος μπορεί να αξιολογήσει τις ικανότητες του ατόμου (π.χ. ανεξάρτητη διαβίωση, οδήγηση, εργασία) και στην περίπτωση νοητικής έκπτωσης να παρέχει ενημέρωση στην οικογένεια για τα ακριβή ελλείμματα και τις ικανότητες του ασθενή, ώστε να αναπροσαρμόσει τις προσδοκίες που έχει από εκείνον, να τροποποιήσει την καθημερινότητά της και να προετοιμαστεί για τη μελλοντική εξέλιξη της κατάστασής του.
Εξίσου σημαντική συμβολή των αποτελεσμάτων της νευροψυχολογικής εκτίμησης είναι η επιλογή της κατάλληλης θεραπευτικής παρέμβασης, ανάλογα με τις ελλείψεις και τις ανάγκες του κάθε ασθενή, αλλά και η μετέπειτα αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς της.