Άρθρα

Ο θυμός μπορεί να εκδηλώνεται πολύ διαφορετικά από τον καθένα μας, αλλά το σίγουρο είναι ότι πάντα υπήρχε και πάντα θα υπάρχει στη ζωή μας. Στόχος δεν είναι να τον καταπνίξουμε, αλλά να τον κατανοήσουμε. Πάρα πολλές καταστάσεις και συναισθήματα μπορούν να τον πυροδοτήσουν, τα οποία όμως μένουν καλά κρυμμένα πίσω του. Είναι πιο εύκολο να θυμώσουμε, παρά να αποδεχτούμε για παράδειγμα ότι φοβόμαστε, ότι είμαστε απογοητευμένοι ή ότι νιώθουμε ανεπαρκείς.

Αξίζει όμως τον κόπο;…

thimos

12 septemvriou imera drasis gia tin imikraniaΠίεση στο κεφάλι, στο μέτωπο και γύρω από τα μάτια; Πόνος διάχυτος και ακαθόριστος; Τάση για εμετό; Μη ανοχή σε φως, θόρυβο ή συγκεκριμένες μυρωδιές; Ανάγκη για ύπνο; Ενοχλητική διαταραχή στην όραση;

Ο  πονοκέφαλος μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορα συμπτώματα, συχνότητα και ένταση. Τελικά, όμως, πόσο επηρεάζεται από τη διάθεση και τον τρόπο σκέψης μας;

Η 12η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί από το 2006 ως Παγκόσμια Ημέρα Κεφαλαλγίας μέσω του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Ημικρανίας και Κεφαλαλγίας. Ενδεχομένως να μην υπάρχει κανένας άνθρωπος που δεν έχει βιώσει τον πόνο αυτό, έστω μια φορά στη ζωή του, σε χαμηλή ή μέτρια ένταση. Ένα σημαντικό ποσοστό ανθρώπων όμως, πραγματικά υποφέρει, είτε από τους λεγόμενους πονοκεφάλους τάσεως, είτε από ημικρανίες.

epistrofi sto sxoleioΟ Σεπτέμβρης ανέκαθεν αποτελούσε μια μεταβατική περίοδο από την ανεμελιά του καλοκαιριού, σε μια καθημερινότητα λίγο πιο διαφορετική και απαιτητική. Η έναρξη της σχολικής χρονιάς είναι ίσως το πιο σημαντικό και πολλές φορές αγχογόνο γεγονός για τους περισσότερους γονείς, αλλά και παιδιά, ειδικά αν είναι η πρώτη φορά που θα έρθουν σε επαφή με τη σχολική ρουτίνα.

Τι θα βοηθούσε να έχουν στο μυαλό τους οι γονείς;

poso prepei na fovamai tous fovous mouΖούμε σε μια κοινωνία που μεγάλωσε πολλά παιδιά με τον φόβο του «μπαμπούλα», με το «τέρας» που κρύβεται κάτω από κρεβάτι και έρχεται να τιμωρήσει τα παιδάκια που δεν είναι καλά και υπάκουα ή που δεν τρώνε όλο το φαγητό τους.

Μεγαλώνοντας, και μετά από πολλούς άκαρπους ελέγχους κάτω από το κρεβάτι, καταλάβαμε ότι τα πραγματικά «τέρατα», οι μεγαλύτεροι φόβοι, ζούνε μέσα μας, διαμορφώνουν τη σκέψη μας και επηρεάζουν τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο.

Μπορεί να έχουν διάφορα ονόματα: άγχος, κατάθλιψη, κρίσεις πανικού, κοινωνική φοβία, βουλιμία, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και πολλά ακόμα. Φόβοι, για παράδειγμα, που συνοδεύουν τις σκέψεις κάποιου ότι δε θα τα καταφέρει, ότι είναι αποτυχημένος, ότι θα του κοπεί η ανάσα, θα λιποθυμήσει και θα γίνει ρεζίλι, ότι θα μπερδέψει τα λόγια του μπροστά σε κόσμο, ότι δεν είναι τέλειος γιατί είναι αηδιαστικά χοντρός (και ας είναι λιποβαρής) ή ότι κόλλησε μια θανατηφόρα αρρώστια.