Η ψυχοθεραπεία μέσω διαδικτύου (on line therapy ή θεραπεία εξ αποστάσεως) φαίνεται να κερδίζει συνεχώς έδαφος και να αποκτά όλο και περισσότερους υποστηρικτές. Άτομα που μένουν σε απομονωμένα μέρη τα οποία δεν διαθέτουν καταρτισμένους ψυχοθεραπευτές, θεραπευόμενοι που χρειάζεται να απουσιάσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, όσο η θεραπεία είναι σε εξέλιξη, άτομα που νοσηλεύονται ή αδυνατούν να μετακινηθούν για λόγους υγείας, είναι εφικτό με αυτόν τον τρόπο να λάβουν την ψυχολογική στήριξη που χρειάζονται.
Η διαδικτυακή ψυχοθεραπεία επίσης, παρέχει σημαντική ευελιξία σε ανθρώπους σε «κλειστές» κοινωνίες, επιτρέποντας τα ενδιαφερόμενα μέλη της να επωφεληθούν από τις υπηρεσίες ενός ψυχοθεραπευτή, έστω και μέσα από την οθόνη του υπολογιστή.
Εδώ έγκειται ίσως και το σημαντικότερο μειονέκτημα του συγκεκριμένου τρόπου ψυχοθεραπείας, ότι δηλαδή στερείται της φυσικής παρουσίας, της ζεστασιάς και της εγγύτητας, ώστε να δημιουργηθεί πιο εύκολα ένα κλίμα ασφάλειας και εμπιστοσύνης και να χτιστεί η θεραπευτική σχέση.
Ωστόσο, η απόσταση αυτή ίσως λειτουργεί ανακουφιστικά για ορισμένα άτομα, για τα οποία η διαδικτυακή μορφή θεραπείας είναι σίγουρα προτιμότερη από την πλήρη απουσία θεραπείας.