Η Λιάπη Δέσποινα είναι ψυχολόγος, απόφοιτος του τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κατέχει άδεια άσκησης επαγγέλματος Ψυχολόγου από το 2007 (Α.Π. άδειας: 24/25976) και διατηρεί ιδιωτικό γραφείο στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών της εργάσθηκε εθελοντικά σε μονάδες ψυχικής υγείας (ΚΨΥ Ανατολικού Τομέα), στο Κρατικό Θεραπευτήριο Λέρου, στο πολυϊατρείο Praksis και στα κέντρα ημέρας της Alzheimer Hellas.

Η επιθυμία της να ασχοληθεί με την ψυχοθεραπεία την οδήγησε να εκπαιδευτεί μεταπτυχιακά στη Γνωστική- Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία, στην Ελληνική Εταιρεία Έρευνας Συμπεριφοράς. Παράλληλα, έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων και συνεδρίων, που αφορούν στο ευρύτερο πεδίο της ψυχοθεραπείας ενηλίκων, ζευγαριών και παιδιών.

Από το 2008 έως και σήμερα εργάζεται στην Alzheimer Hellas ως ψυχολόγος, με αντικείμενο τον σχεδιασμό και την εφαρμογή μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων, καθώς και την πλήρη νευροψυχολογική εκτίμηση και διαγνωστική διαδικασία. 

Επιπλέον, έχει διδάξει σε εκπαιδευτικά σεμινάρια απευθυνόμενα σε επαγγελματίες υγείας, σε περιθάλποντες ατόμων με άνοια, αλλά και στο ευρύ κοινό. Έχει συμμετάσχει ως εισηγήτρια σε πανελλήνια συνέδρια και σε ενημερωτικές ομιλίες σε σχολεία και ΚΑΠΗ του Νομού Θεσσαλονίκης.

Επιπλέον, συμμετέχει στην ερευνητική προσπάθεια της Alzheimer Hellas μέσω της στατιστικής ανάλυσης και της συγγραφής εργασιών και δημοσιεύσεων σχετικές με την άνοια και τη νοητική αποκατάσταση.

Μαζί με τις ψυχολόγους Αγωγιάτου Χριστίνα και Μάρκου Νεφέλη δημιούργησε την ομάδα “Soul Matters”, η οποία διοργανώνει βιωματικά σεμινάρια για ενήλικες και εφήβους και παρέχει υπηρεσίες ψυχοθεραπείας και συμβουλευτικής.