Τί ακριβώς είναι η ψυχοθεραπεία;
Στην ευρύτερη «ομπρέλα» της ψυχοθεραπείας ανήκουν διάφορες μορφές θεραπείας (όπως η ψυχαναλυτική-ψυχοδυναμική, η υπαρξιακή-ανθρωπιστική, η συστημική και η γνωστική συμπεριφορική), που αποτελούν διαφορετικές προσεγγίσεις, έχοντας όμως τελικά κοινούς στόχους: την επίλυση των προβλημάτων του ατόμου και την προσωπική του εξέλιξη γενικότερα, μέσω της συστηματικής και εκ βαθέων μελέτης των ψυχολογικών μηχανισμών και της προσωπικής του «ιστορίας» και κυρίως μέσω της θεραπευτικής σχέσης που δημιουργείται μεταξύ του ατόμου και του εκπαιδευμένου θεραπευτή.
Συγκεκριμένα, η Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία βασίζεται στην θεωρία ότι η συμπεριφορά ενός ατόμου καθορίζεται από τον τρόπο σκέψης του σχετικά με τον εαυτό του και τον κόσμο. Εξάλλου, δεν είναι τα γεγονότα αυτά καθαυτά που ταράσσουν τους ανθρώπους, αλλά η ιδέα των ανθρώπων για τα γεγονότα, σύμφωνα με τον αρχαίο φιλόσοφο Επίκτητο. Η Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία επικεντρώνεται στο εδώ και τώρα, στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το άτομο στο παρόν. Ωστόσο, στον βαθμό που τα σημερινά προβλήματα σχετίζονται με συναισθηματικές δυσκολίες του παρελθόντος, ο θεραπευτής προτρέπει και βοηθά το άτομο να κάνει τις απαραίτητες συνδέσεις και να δώσει με αυτόν τον τρόπο νόημα σε αυτό που του συμβαίνει. Πρόκειται για ένα δομημένο είδος θεραπείας, προσανατολισμένο σε συγκεκριμένους θεραπευτικούς στόχους που καθορίζουν συνεργατικά ο θεραπευτής με τον θεραπευόμενο. Έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης, των διαταραχών άγχους (κρίσεις πανικού, φοβίες, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή), των εξαρτήσεων, των διατροφικών διαταραχών, καθώς και σε περιπτώσεις που εμφανίζεται σωματοποιημένο άγχος, όπως για παράδειγμα ημικρανίες, χρόνιες ασθένειες και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
Πόση ώρα κρατάει και για πόσο καιρό;
Υπάρχει διαφορά μεταξύ ψυχολόγου, ψυχοθεραπευτή και ψυχίατρου;
Ο ψυχοθεραπευτής έχει εκπαιδευτεί σε κάποιο είδος ψυχοθεραπείας και μέσα από θεωρητική κατάρτιση, εποπτεία και προσωπική ψυχοθεραπεία, μπορεί να βοηθήσει τον θεραπευόμενο να αντιμετωπίσει τα θέματα που τον δυσκολεύουν.
Ο ψυχίατρος είναι γιατρός, αποτελεί τον μοναδικό από τους παραπάνω που είναι σε θέση (νομικά και επιστημονικά) να δώσει φάρμακα, σπούδασε ιατρική αρχικά και μετά διάλεξε ως ειδίκευση την ψυχιατρική. Υπάρχουν ψυχίατροι, οι οποίοι και αυτοί έχουν εκπαιδευθεί σε κάποια ψυχοθεραπευτική προσέγγιση και ασκούν παράλληλα ψυχοθεραπεία.
Πώς επιλέγω τον κατάλληλο ψυχοθεραπευτή για μένα;
Γιατί να επισκεφθώ ψυχοθεραπευτή; Θα καταλάβω πότε το χρειάζομαι;
Χρειάζεται να κοιτάξουμε καλά μέσα μας και να δεχτούμε ότι δεν οφείλουμε σε καμία περίπτωση να έχουμε όλες τις απαντήσεις και ότι επιτρέπεται να νιώθουμε άσχημα, μπερδεμένοι, θυμωμένοι, μόνοι και να ζητούμε βοήθεια.
Μεταβατικές περίοδοι, πίεση για την λήψη μιας απόφασης, απώλειες, τραυματικά γεγονότα/ περίοδοι κρίσης, δυσκολίες στις σχέσεις, άγχος που μας δυσκολεύει, καταθλιπτική διάθεση, ψυχοσωματικά συμπτώματα, χαμηλή αυτοεκτίμηση, αποτελούν ορισμένες καταστάσεις που μπορεί να κάνουν κάποιον να καταλάβει ότι χρειάζεται να δοκιμάσει την ψυχοθεραπεία.